Påske for børn

Hvad handler påsken om? Hvad betyder påsken? Og hvordan skal jeg formidle påsken for børn?

Guide til påske med børn: I påsken sker det vilde, at Jesus dør og bliver levende igen. Men hvordan skal vi fortælle børn om påsken? Påsken er den største begivenhed i verdenshistorien og derfor har vi i vores materialer rigtig meget om påsken. Her er 10 måder at formidle påsken for klub, kirke, forælder eller skole.

Hvornår skal vi give påskeæg? Påskesøndag er oftest den dag, vi gemmer påskeæg i haven. Med mindre påskeharen har været fordi, så er det ofte forældre eller bedsteforældre, der gemme påskeæggene. Vi skylder også hinanden påskeæg, hvis vi har fået et gækkebrev, men ikke kan gætte afsenderen. Påskeægget symboliserer Jesus, der brød dødens magt (brød ud af den hårde skal, der ligner den sten, der lå for han grav).

Vil I fejre påske eller holder I påskeferie med børn? Her er en masse sjove ting, I kan prøve sammen. Lav fx en karsekylling eller lav påskeæg med perler. Se påskefilmene og opdag, hvorfor vi fejrer påske. Og hvad har kyllinger, påskeæg, påskeharen, gækkebreve og påskefrokost med højtiden at gøre?

På hebraisk hedder påske "פסחא", pesach. Påske betegner nemlig både den jødiske højtid, pesach, hvor de fejrer jødernes udvandring fra Egypten, og den kristne højtid, hvor vi markerer Jesus' død og opstandelse. Påsken har altid haft stor betydning for kirken, fordi vi i løbet af ugen oplever flere vigtige hændelser, lige fra fejringen af Jesus som konge over nadveren og sorgen over Jesus’ lidelse og død til Jesus opstandelse fra de døde påskemorgen.

Hvornår er det påske? Påsken falder på forskellige tidspunkter hvert år, da højtiden regnes ud fra jævndøgn og fuldmåne. Påskedag falder første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn (dvs., at påskedag tidligst kan være 22. marts, senest 25. april. Påskedagene falder i 2023 fra 6. april (skærtorsdag) og 7. april (langfredag) til 9. april (påskedag) og 10. april (2. påskedag). Mange kirker har gudstjenester gennem hele påsken fordi påsken er kirkeårets vigtigste højtid.


Påsketegnefilm

Fortæl børn om påsken i klubben, kirken eller derhjemme med vores påsketegnefilm.

Se tegnefilmen sammen og tal om den efterfølgende. Var der noget, børnene undrede sig over? Hvad gjorde særligt indtryk? Kan det passe, at Jesus virkelig blev levende igen - og hvad mon det kan betyde for os i dag?

Vi har lavet samme video på arabisk og farsi. Del den med dine arabisk- og farsitalende venner.

Se playlisten over alle vores tegnefilm.

Brug figurerne fra påsketegnefilmen i din formidling

Vi har i begyndelsen af 2022 sendt dette materiale til DFS' børneklubber, der tidligere har fået en skuffebibel.

Materialet kan dog stadig bruges, hvis du fx laver en skattekiste/æske, hvor billederne lægger i. Du kan også klistre figurerne på blomsterpinde og fremføre et dukketeater.

 1. Klip figurerne ud efter de stiplede linjer og tape dem sammen. Nogle figurer har forskellige udtryk.
 2. Når du har klippet og klistret, kan du fortælle bibelfortællingen ved hjælp af figurerne. Se bagerste side i pdf'en.
 3. Når du har fortalt din fortælling, kan du vise tegnefilmen ovenfor. Børnene vil genkende figurerne fra din fortælling, og det bliver ikke kedeligt for dem at se fortællingen en gang til.

Hvis du synes, kan du lade børnene lege eller spille teater med figurerne. Så kan de få fingrene i historien og lære den endnu bedre at kende.

Download påskefigurer og tilhørende bibelfortælling

Påsken fortalt af børn

Hvordan er det lige, at det med påsken var? Videoen er oplagt at vise til en påskegudstjeneste eller i børneklub - før eller efter en tilsvarende snak hos jer.


legekasse.dk er en hjemmeside med masser af lege, løb og kreative ting, I kan lave sammen

Gå til kategorierne Kreative påskeaktiviteter eller Påskelege.

 

Lav kreative aktiviteter eller uddel poser med indhold, så børnene kan lave det derhjemme efter klub/kirke/skole

 • En påskekalender kan hjælpe børn og juniorer med at følge med i, hvad der sker de enkelte påskedage > legekasse.dk/L417 (print ud og send med i posen).
 • Lav en påske-perlekalender, hvor perlerne betyder noget forskelligt > legekasse.dk/L916 (læg materialer til aktiviteten med i posen).
 • Karsefugle - Påsken handler om, at liv spirer frem. Vi hører i kirken om Jesus, der vandt over alt det onde og stod op af graven påskemorgen. Den tomme grav betyder nyt liv for alle, der tror på Jesus. Børnene kan tage billeder af det, der spirer frem og sende ind til lederne. Se idé til karsefugle på legekasse.dk/L917 (læg gult papir, lidt vat og karsefrø i poserne).
 • Lad børnene lave en af de forskellige påskekyllinger - find dem ved at søge på påskekylling legekasse.dk

Fx er den her med påskeæg med perler til påskedagene helt ny: legekasse.dk/L644


Påske i Klub-Online

Klub-Online er 20-30 minutter online børneklub, der udkommer med en ny episode hver anden uge. Der er bibelfortælling, aktiviteter, fadervor og sang - det hele i børnehøjde.

Der er masser af gode afsnit i børneklubben på nettet, Klub-Online. Vis en video, når I mødes, eller send link til YouTube rundt, når der kommer et relevant afsnit.

Abonnér på vores YouTube-kanal og tjek også den nyeste påskeepisode: Befrielse (udkom 4. maj 2022).


Maletegninger

Har I Børnefrø, kan I printe maletegninger til T227-T228 (Børnefrø 1), T273-T274 (Børnefrø 2), T296 + T311-T314 (Børnefrø 3).

Kirkefrø har også maleark til alle påskens evengelietekster.

Download to af dem lige her


Højtidsfolder - påske

Højtidsfoldere kan bestilles til uddeling i kirke og klub. En A5-folder i karton med opgaver indeni og genfortælling af højtidens evangelium på bagsiden.

Bestil højtidsfolder om påsken (mængderabat fra 50 stk.)


Colgate og Golgata - og tre sjove æggeforsøg

Se dette afsnit af Break-Online, hvor vi går tæt på påsken. Break-Online er for de lidt ældre juniorer og teens.

Se hele afsnittet ovenfor eller gå direkte til:

Lav forsøgene sammen og tal om, hvad de illustrerer.

OBS: Konkurrencen er udløbet, da afsnittet er fra 2021.


Påskegaver og påskemåltid


I kan give en gave eller goodiebag med en lille bog om påske, materialer til en kreativ aktivitet eller en idé til en leg derhjemme - og måske en maletegning (se ovenfor) og et par påskeæg ...

Lav kreative aktiviteter fra legekasse.dk (se også links længere oppe)
- eller uddel poser med indhold, så børnene kan lave det derhjemme efter klub/kirke/skole.

 • En påskekalender kan hjælpe børn og juniorer med at følge med i, hvad der sker de enkelte påskedage > legekasse.dk/L417 (print ud og send med i posen).
 • Lav en påske-perlekalender, hvor perlerne betyder noget forskelligt > legekasse.dk/L916 (læg materialer til aktiviteten med i posen).
 • Karsefugle - Påsken handler om, at liv spirer frem. Vi hører i kirken om Jesus, der vandt over alt det onde og stod op af graven påskemorgen. Den tomme grav betyder nyt liv for alle, der tror på Jesus. (læg gult papir og karsefrø i poserne). Børnene kan tage billeder af det, der spirer frem og sende ind til lederne. Se idé til karsefugle på legekasse.dk/L917
 • Få klubben til at lave en af de forskellige påskekyllinger - find dem ved at søge på påskekylling på legekasse.dk

Opfordr til at holde påskemåltid

Skærtorsdag blev nadveren indstiftet af Jesus. Han og disciplene spiste usyret brød og drak vin. Læg en opskrift på usyret brød (uden gær) eller knækbrød samt ingredienser dertil i den pose, I laver til børnene.

Læg påskeæg i posen, og foreslå en af følgende lege:

 • Den gavmilde påskeægleg: legekasse.dk/L655
 • Afhold påskejagt: Gem påskeæg derhjemme, enten indenfor eller uden for huset. I påsken har vi fået noget, der er meget bedre end påskeæg. Vi kan finde det lige uden for vores dør, ja alle steder. Det er helt gratis, og så varer det evigt.
 • Kimsleg med påsketing - leg denne kimsleg med påsketing: legekasse.dk/L904

Små bøger m.m.


Levende fortælling

I vores inspirationsbøger til børneklubber, juniorklubber og kirker, der vil fortælle ud fra kirkeårets tekstrækker, er der mange gange levende fortællinger. Det virker rigtig godt på børn, fordi historien bliver nærværende, konkret og spændende.

Se Britta fortælle som 10-årige Rakel, der så indtoget i Jerusalem. Så kan du selv fremføre det - og selvfølgelig selv digte videre på Rakels historie.

 

Dukketeater og drama

DFS har desuden et dukketeater- og dramakartotek, som I har adgang og login til, hvis I tidligere har bestilt Børnefrø, Juniorfrø eller Kirkefrø. Der er p.t. 13 dukketeater- og dramastykker, der handler om påskens begivenheder. Læs mere om kartoteket.


PÅSKEN ER MERE END CHOKOLADEÆG

Påsken er et eksempel på, at børn kan møde en gammel kristen tradition, som bliver stadig mere sekulariseret og dermed tømmes for kristent indhold. Groft sagt er der mindre og mindre korsdød og mere og mere chokoladeæg.

Børnene vil møde budskaber om, at påske mest af alt handler om påskeharer og chokoladeæg. Og samtidig vil barnet, som vokser op i en kristen familie, møder kristendomsundervisning eller har sin gang i kirken, møde påskens stærke og befriende evangelium om, at Jesus døde på korset langfredag og opstod påskemorgen for at give frelse til alle mennesker.

Barnet får altså to vidt forskellige budskaber om påsken. Budskaberne kan synes lige gyldige. Det er i dette spænd mellem to tilsyneladende lige gyldige bud på sandheden, at barnet skal udrustes til at kunne balancere.

Læs mere om spændingsfeltet i de syv artikler fra projekt Børn i pluralisme, som Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler og andre kirkelige organisationer står bag.


Rigtig god fornøjelse med at formidle påskens budskab for børnene

Synes du stadig, du mangler den gode idé, en hoppeborg eller en konsulent, der kan fortælle mere, så bestil inspirationsbøger eller kontakt din lokale DFS-konsulent.