Billeder af børn

Vil I gerne tage billeder af alt det sjove, der sker i klubben eller på lejren, men ved ikke helt, om I skal have tilladelse og om det overhovedet er lovligt ift. EU's GDPR-regler - så læs FAQ'en og hent forældretilladelsen.

  • I kan bruge dokumentet nedenfor til at indhente tilladelser.
  • I kan også bruge tilmeldingsmodulet på dfskreds.dk eller på jeres egen side/tilmelding.
  • Endelig kan I indhente tilladelse pr. mail eller sms. Brug fx formuleringen nedenfor.

GDPR og billeder ultrakort fortalt
Det er tilladt at offentliggøre billeder uden tilladelse, hvor det er flokke af børn, der er gengivet. Er der tale om portrætbilleder (nærbilleder af et eller få børn), skal I have lov af forældrene, inden de offentliggøres. Det er ikke lovpligtigt, men nemmest for alle parter, hvis forældrenes tilladelse indhentes skriftligt. Den kan derfor godt være givet mundtligt.

Skriftlig tilladelse

I kan bruge formularen her på siden, men I kan også indhente tilladelserne pr. mail eller sms. Det er også en skriftlig tilladelse, som I efterfølgende kan dokumentere. Gør det ved at sende følgende (med eller uden den med kørsel) til forældre/værger (her fungerer navn og adresse som underskrift).

Fotografering
Jeg giver hermed tilladelse til, at [skriv klubbens/lejrens/kredsens navn] og Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler må bruge billeder af mit barn/mine børn til at illustrere og reklamere for DFS' aktiviteter, enten lokalt eller hvor DFS på landsplan er afsender.

Kørsel
Jeg giver hermed tilladelse til, at [skriv klubbens/lejrens/kredsens navn] må køre mit barn/mine børn til og fra aktiviteter.

Mit fulde navn og adresse
[Forældre/værge: udfyld her]

Mit barns/Mine børns fulde navn og adresse
[forældre/værge: udfyld her]

Har I et system til tilmelding, så lad gerne forældre/værger vælge enten Ja eller Nej ud for følgende formulering:

Jeg giver hermed tilladelse til, at [skriv klubbens/lejrens/kredsens navn] og Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler må bruge billeder af mit barn/mine børn til at illustrere og reklamere for vores aktiviteter, enten ved presseomtale eller på hjemmeside, Facebook og evt. andre medier.

OBS! Det er vigtigt, at det er et obligatorisk felt. Ellers er der mange, der glemmer det ...

Alle kan tage bedre billeder med disse 5 simple tricks

 

1. Skyd, skyd, skyd

Tag mange billeder af samme motiv. Selv dygtige fotografer rammer ikke plet i første skud. Prøv forskellige vinkler. Nedefra, oppefra, fra siden, lige på. Læg dig på ryggen eller kravl op i legetårnet.

 

2. Børnehøjde

Men mest af alt skal børn fotograferes i børnehøjde. Så ned i knæ, så ikke alle billeder bliver taget oppefra og ned.Vi vil se verden som børnene ser den.

 

3. Gå tæt på

Det skaber mere nærvær i billedet.

 

4. Naturlige billeder

Tag gerne billeder af mennesker, der slet ikke er klar over, at du fotograferer dem. De bedste billeder er af mennesker fanget i en naturlig situation.

 

5. Ansigter

Få ansigter med på billedet. Det er ikke spændende med en masse mennesker fra ryggen.

Alt det, du skal tænke over mht. lov & fotografering!

Med nedenstående in mente, kan du have en tommelfingerregel: Tager du nærbilleder, der ligner portrætfoto, så spørg om lov. Ellers er det ok.

 

1. Er det et lovligt sted?

Billedet skal være lovligt optaget. Det er lovligt at fotografere mennesker og situationer på offentlige steder og steder, hvortil der er offentlig adgang, fx kirker og missionshuse. Det er god skik, men ikke et krav, at du optræder så synligt som muligt, så folk er klar over, at de bliver fotograferet.

 

2. Skal personerne give samtykke?

I nogle tilfælde skal personerne på billedet give tilsagn til brug af billedet. Situationsbilleder kan offentliggøres uden at hente samtykke, hvorimod et portræt af én eller flere personer som udgangspunkt kræver samtykke.

 

3. Hvornår er det samtykke?

Det regnes som samtykke, hvis du optræder synligt og kan identificeres som fotograf i situationen. Derved har personer, der ikke ønsker at blive fotograferet, mulighed for at sige fra eller holde sig på afstand. Børn under 15 år kan som udgangspunkt ikke selv gøre det, men hvis forældrene er til stede og undlader at forhindre fotografering og offentliggørelse af billeder af deres børn, regnes det som samtykke.

 

4. Er det personfølsomt?

Det er ikke personfølsomt, at børnene befinder sig i en kirke, men hvis de sidder i bøn eller sang lovsang er det en religiøs personlig handling - og dermed personfølsomt – og det kræver altid samtykke (se ovenfor). Krænkende billeder er personfølsomme, fx berusede eller afklædte personer. Det giver sig selv, at vi ikke bruger dem.

Har I fået tilladelsen, så send meget gerne billeder til os.

Det er win-win med godt billedmateriale, der illustrerer fx lejraktiviteter. Det er også en måde, at de lokale aktiviteter bliver synlige.