Stjerne for en dag T107
- Hvad handler det om
Som stjernerne på himlen - Guds løfter holder
Gud bruger gerne sit skaberværk til at minde os om de løfter, han har givet. Det gjorde han fx, da han satte regnbuen på himlen efter syndfloden. Men stjernehimlen, som vi kan se næsten hver aften, bruger Gud også til at minde os om hans trofasthed, og at han ville sende en frelser til verden. Gud brugte både stjernerne til at minde Abraham om, at frelseren skulle komme fra hans slægt og en stjerne til at lede vismændene til Jesus i stalden, så de kunne tilbede ham.
Vi bruger også begrebet stjerne i overført betydning, hvor man kan være stjerne for en dag eller tale om kendte personer, som er stjerner på en scene.
- Bibelfortælling
Her finder du forslag til bibeltekster til bibeltimer og andagter. Vælg dem, der passer til dig og din målgruppe.
Bibeltime
Sæt god tid af til bibeltimer, hvor I dykker ned i Bibelens beretninger. Brug forskellige hjælpemidler som intro til bibelteksten, og hjælp deltagerne med at forstå, hvad tekster kan betyde for deres liv i dag.
- Gud skabte stjernehimlen (1 Mos 1,16-17).
- Se på stjernehimlen. Guds løfte til Abraham (1 Mos 12,1-5 + 15,5 + 18,1-15, Børnefrø 3, uge 38, s. 20-21).
- Guds løfter holder - Han er til at stole på! I Abraham skal alle jordens slægter velsignes (gennem Jesus).
Andagt
Slut dagen af med en andagt - dvs. en kort refleksion over bibelteksten - der skaber rum for ro og eftertanke inden dagens afslutning.
- Betlehemsstjernen (Matt 2,1-12, Børnefrø 2, uge 51, s. 48-49).
- Stjernen, som viste vej til verdensstjernen (Jesus). Bibelen kan vise os vej til Jesus.
For yderligere inspiration henviser vi til DFS’ Børnefrø, som er tre inspirationsbøger. Køb adgang, så I kan bruge dem på aktivitetsdagen, via linket.
- Sange
Det er godt at synge sammen! Brug tid på at prise Gud med sang. Her er sangforslag, som passer til temaerne under bibelformidlingen.
- Hvem skabte stjernerne (Syng med, nr. 28)
- Jeg vil selv gå foran (Syng med, nr. 59)
- Min B-I-B-E-L (Syng med, nr. 150)
- For længe siden talte Gud (Syng med, nr. 85)
- Dejlig er den himmel blå (Syng med, nr. 87)
- Gud sagde til Abraham (Frit Fra Leveren).
Syng med er en sangbog for børn mellem 5 år og 6. klasse.
- Hjælpemidler
Alle lærer forskelligt og med forskellige sanser. Derfor er herunder forslag til forskellige værktøjer. Brug dem som intro til bibelformidlingen eller undervejs i bibelberetningen.
Stjernehimmel
Vis en stjernehimmel, og prøv at tælle, hvor mange stjerner, der er.
Kan I finde nogle stjernetegn på stjernehimlen? Nogle mennesker tror, at det stjernetegn de er født i, bestemmer, hvordan deres liv ser ud. Stjernerne i sig selv lover os ikke noget, men Gud brugte stjernerne til at illustrere sit løfte til Abraham.Kendte stjerner
Vis billeder af kendte personer (stjerner). Hvad har de opnået i deres liv, som gør dem til stjerner? Hvad gør Jesus til en verdensstjerne?Kort og kompas
Hvis vi farer vild i naturen, kan vi bruge stjernerne eller kort og kompas til at finde den rigtige vej. Hvis vi vil finder hen til Jesus, kan vi bruge Bibelen som vores vejviser. - Udfordringer
Under eller efter bibelformidlingen kan I give deltagerne en udfordring, hvor de kan bruge flere sanser til at dykke mere ned i dagens tekst og pointer.
Stjernejagt
Gem stjerner rundt omkring i lokalet/huset, og lad børnene gå på jagt. Hvor mange stjerner kan I finde?Lad Bibelen vise vej
Del børnene i grupper på ca. 4 deltagere. Giv børnene bibelvers, som en leder kan hjælpe dem med at slå op i Bibelen og læse højt. Bibelverset er et hint til, hvor de kan finde et ord/billede/bibelvers fra bibeltimen.
Fx ApG 21,35: “Men da Paulus nåede hen til trappen, måtte han bæres af soldaterne, fordi skaren pressede voldsomt på.” (Bogstavet er gemt ved en trappe).(Se flere forslag under download til højre).
Vinderen er det hold, som først finder alle billederne.
Hvis der bliver brugt ord, skal de samles til et huskeord, som i kan lære udenad. - Kreative idéer
Lav værksteder, hvor deltagerne kan lade kreativiteten få frit spil og lave ting, som de kan tage med hjem - noget, der minder dem om emnet og det, de har hørt om.
Jeres egen stjernehimmel
- Lav jeres egen stjernehimmel på en mørkeblå velour-dug. Der findes mange måder at lave stjerner på (se legekasse.dk, søg stjerne).
- I kan også købe stjerner, som er lige til at klistre på dugen.
- Prøv om I kan lave nogle af de stjernebilleder, I kender, fx Karlsvognen, Nordstjernen eller Orions bælte.
Selvlysende stjerner
Lav stjerner på perleplader med selvlysende perler.Kreative stjerner
- Stjerner ud af træ (se legekasse.dk/L341)
- 3D stjerne (se legekasse.dk/L552)
- Stjerner ud af perler (se legekasse.dk/L553)
- Store stjerner (se legekasse.dk/L628)
- Stjerner ud af trekanter (se legekasse.dk/L768)
- Foldet stjerne (se legekasse.dk/L815)
- Stjerne med klemmer (se legekasse.dk/L816)
- Stjerne med metaltråd (se legekasse.dk/L573)
- Mad
Alle sanser kan bruges til at lære. Her finder I inspiration til, hvordan temaet kan tænkes ind i måltiderne.
Stjerneskud
Server et stjerneskud med fiskefilet, rejer, salat, etc. I kan også servere den skrabede version: Fiskefilet med remoulade. Det er også lækkert!Stjernesuppe
Klar suppe med stjerne-nudler (søg på nettet).Stjernelagkage
Læg en lagkage sammen, og skær den ud, så den har form som en stjerne. Hvem kan pynte den flotteste stjerne.I kan også skære større frugter ud på denne måde (fx skiver af vandmelon).
- Lege
Gennem lege, der har noget med temaet at gøre, kan I hjælpe deltagerne med at dykke længere ned i emnet og få det leget ind.
Tillidsøvelser
Abraham gik på Guds løfter i tillid til Gud. Lav forskellige tillidsøvelser og snak om, hvordan det nogle gange kan være svært at stole på hinanden, men Guds løfter kan vi altid stole på.- Små grupper på 5-6 personer stiller sig i en cirkel, skulder ved skulder. Én person i midten lukker øjnene, holder kroppen helt strakt, og lader sig roligt skubbe frem og tilbage af de andre i gruppen.
- Gå sammen to og to. Stil jer foran hinanden - Kig samme vej. Den forreste skal nu lade sig falde bagover, mens den bagerste griber, så man ikke falder på gulvet. (Alt efter børnenes alder, kan man have 2 gribere).
Stjernespil med tændstikker
Slå med en terning, og se hvem der først får samlet hele sin stjerner (Se legekasse.dk/L239).20 spørgsmål til Stjernen
Som 20 spørgsmål til professoren. En deltager tænker på en stjerne/kendt person, som de andre skal gætte. På skift får børnene lov til at stille et ja/nej spørgsmål, som stjernen svarer på. Når der er blevet stillet 20 spørgsmål, må børnene gætte på, hvilken stjerne der tænkes på.Hvilken stjerne er jeg?
Alle børn får et stykke karton i kortstørrelse, hvor man skriver sin stjerne på, fx Peter Plys. Kortene blandes, og alle børn får et nyt kort, som placeres med en elastik i panden (man kan også bruge post-it sedler), så man ikke selv kan se, hvilket kort man har fået. Nu skal børnene stille spørgsmål til hinanden og finde ud af, hvilken stjerne de er og derved finde ud, hvad der står på deres kort. - Løb
Tag på løb i området og løs opgaver omkring temaet eller bibelformidlingen. Gennem udfordringerne på posterne skabes nye tanker og temaet ses i nye perspektiver.
Stjerneløb
Løb om stjerner og brug idéerne om Abraham til inspiration (se legekasse.dk/L159).
På et stjerneløb er ruten formet som en stjerne. Når en opgave er løst, skal man tilbage til basen i midten, hvor man får en ny destination at vide. - Andre idéer
Her finder du øvrige idéer, som kan gøre jeres arrangement endnu bedre!
Stjerne for en aften
Giv børnene mulighed for at være stjerner for en aften. Lad børnene forberede en optræden, som de kan vise frem i et talentshow foran de andre børn. Man kan udfordre børnene til at medbringe et “talent” hjemmefra, som de ønsker at optræde med, fx kan én trylle med kort, en anden kan stå på hænder, en tredje gå i bro.