Efter næsten 20 år vender Bent Oluf Damm tilbage som formand for Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler. Han træder ind i rollen med stor erfaring, ydmyghed – og et varmt hjerte for arbejdet blandt børn.
- For nogle måneder siden havde jeg ikke set det komme, fortæller Bent, der tiltrådte som formand, da det nye landsudvalg konstituerede sig efter DFS’ repræsentantskabsmøde 25. april. Men som tingene lagde sig til rette, følte jeg, at jeg skulle tage en tørn mere.
Bent har et langt livs kærlighed til DFS. Allerede som ung blev han engageret – først som deltager på sommerlejr på Lyngsbo, og allerede året efter som ungleder samme sted. Siden har han blandt andet været lejrchef på Tonneshøj, engageret præst i Nørre Løgum med klubarbejde og Messy Church. I det hele taget har han engageret sig i børnearbejdet på mange måder, og nu ser han frem til igen at stå i spidsen for organisationen.
Hjerte for dåbsoplæring og næste generation
DFS har spillet en stor rolle i Bent Olufs liv, siden han i 1972 begyndte som ungleder. Han var formand for landsudvalget fra 2001 til 2006, og glæder sig over stadig at kunne bidrage – nu igen som formand.
- Jeg ønsker, at DFS må nå endnu flere børn i hele landet og holde fast i dåbsoplæring og en klar, bibelsk forkyndelse, siger han. Han ser også med glæde på nyere initiativer som Messy Church, hvor alle aldre får mulighed for at opleve troen på kreative og vedkommende måder.
- Vi har nogle rigtig gode materialer, og dåben har alle årene betydet meget for mig: I dåben får vi en uvurderlig gave, hvor vi bliver sat i en helt særlig relation til Gud. Som døbte bliver vi Guds børn.
En af Bents store drømme er at se en ny generation af ledere vokse frem – unge mennesker, som, ligesom han selv gjorde, får lov at vokse ind i opgaven med kærlighed og kald.
- Der skal være plads til de unge, også selvom de stadig er undervejs, understreger han. Han følte selv, han ikke var helt moden, da han begyndte, men at der var plads til ham, og rummelighed for, at han kunne vokse i opgaverne.
DFS – en stærk bro til folkekirken
Som medlem af både DFS’ landsudvalg og Indre Missions hovedbestyrelse ser Bent Oluf Damm stor værdi i DFS’ dobbelte tilhørsforhold. DFS er IM’s børnearbejde – og samtidig en selvstændig organisation, der tjener hele folkekirken, siger han.
- Det åbner døre til mange kirker, præster og kirke- og kulturmedarbejdere, der måske ikke ellers ville have set sig selv som en del af Indre Mission. Jeg brænder for, at DFS må nå ud i så mange sogne som muligt, og at vi må bidrage til dåbsoplæringen i folkekirken, siger Bent Oluf Damm.
Samarbejde i øjenhøjde og en tydelig forkyndelse
Bent Oluf Damm ønsker at gå til arbejdet som formand med ydmyghed og stor lydhørhed.
- Jeg har ikke en fastlåst plan, siger han. Vi skal finde retningen i fællesskab.Et af hans vigtigste pejlemærker er, at både frivillige og ansatte i DFS skal føle sig værdsatte – for arbejdet handler i sidste ende om, at børnene må høre om Jesus og blive bevaret i deres dåbs nåde.
Han glæder sig især til samarbejdet med medarbejdere over hele landet:
- Jeg vil gerne møde folk i øjenhøjde og lytte til, hvad de står med. Min rolle er ikke vigtigere end medarbejderens eller den frivilliges. Vi er alle vigtige. Vores forskellige funktioner er lige vigtige. Vi arbejder bare forskellige steder i samme organisation.
En stærk arv at bygge videre på
Bent afløser Michael Thomsen, der har været DFS’ formand i ti år, og medlem af landsudvalget i 12 år – det maksimale, man ifølge vedtægterne kan sidde.
- Michael har gjort det rigtig godt. Det er nogle store sko at skulle træde i, siger Bent Oluf Damm. Jeg kommer ikke som tidligere formand, men som ny formand efter Michael – og jeg har sat stor pris på ham.
Også landsleder Jonathan Kiel Thormann er begejstret:
- Det er dejligt og trygt at få en formand, der kender DFS ud og ind og virkelig brænder for arbejdet. Sammen med resten af landsudvalget ser jeg frem til en stærk fremtid for Danmarks børn, medarbejderne og de frivillige, siger han.
At være præst er en livsstil
Bent er student fra Rønde Kursus og har studeret teologi på Menighedsfakultetet. Efter et ophold på Soldaterhjemmet i Sønderborg arbejdede han kort på Det Kristne Gymnasium, før han i 1986 blev sognepræst i Nørre Løgum.
- Det har været en livsstil for mig at være sognepræst, og en del af min identitet – og det bliver det ved med, fastslår Bent.
I dag er han medlem af Indre Missions hovedbestyrelse og bestyrelsesmedlem på Tonneshøj. Han er desuden aktiv i Kristkirken i Kolding og kommer i Bethel Missionshus.
Tid til duer, geocaching og børnebørn
Bent Oluf Damm er 67 år og er netop gået på pension efter 38 år i samme sogn. Han er sammen med sin kone Helga flyttet fra præsteboligen i Nr. Løgum, hvor de har boet alle år. Nu bor de i Vonsild ved Kolding, tættere på deres fire voksne sønner og fem børnebørn.
Han glæder sig over at have fået mere tid til sine hobbyer, geocaching og duer. Han fortæller, at han i løbet af årene har fundet over 11.000 geocaches. I fritiden tager han gerne på cykelture og geocaching-eventyr med sin kone og flere af børnene, som han deler denne hobby med.
Der er også mere tid til børnebørnene, som gerne vil hjælpe til i dueslaget. Bent har i mange år haft en passion for netop duesport, hvor han bl.a. tidligere har haft en landsvinder. Nu er der mere tid til at arbejde med de dygtigste duer, slutter Bent.