T194


T194 - Thanksgiving og høstfest


Thanksgiving - baggrund og traditioner

Historisk baggrund: Hvorfor fejres thanksgiving?

En gruppe mennesker, som blev kaldt for pilgrimme, var i starten af 1600-tallet på en lang rejse fra England til den nye verden på den anden side af Atlanterhavet for at kunne få lov til at tilbede Gud frit.

På vej over havet blev deres skib fanget i et stormvejr, så de endte med at ankomme længere mod nord (i det som i dag er USA), end de oprindeligt havde sigtet efter.

Skibet ankom også senere end planlagt, så de lagde først til land i december måned. Da var det for sent for dem at så og høste afgrøder på markerne, så de kunne få mad.

Vinteren var også hård og med meget sne, så færre end halvdelen af de oprindelige pilgrimme overlevede vinteren over.

Fik hjælp af indianerne
Indianerne, som levede i området, var først bange for disse nye mennesker, der var ankommet, men de så også, at de havde brug for hjælp. Derfor, da foråret kom, hjalp indianerne med, hvilke afgrøder der var gode at dyrke i det klima, de var ankommet til.

Da høsttiden kom i oktober, var pilgrimmene så taknemmelige, at de besluttede sig for at holde en kæmpe fejring og brugte det som en mulighed for at sige tak, både til Gud og til indianerne, for at de havde hjulpet dem med at overleve.

Dét var den første taksigelsesfejring i det område, som nu er USA.

Borgerkrig og en sej præsident
200 år senere er pilgrimmenes område blevet til USA. Men der var udbrudt borgerkrig i landet. Dem som boede i nord ville have at landet skulle være på én måde, og dem som boede i syd på en anden måde. Derfor kæmpede de mod hinanden.

Midt i krigen, i 1863, valgte præsidenten, Abraham Lincoln, at der skulle være en specifik dag, som skulle bruges til at sige tak. Det kan virke underligt at have fokus på taknemmelighed midt i en krigstid, hvor det er svært at være taknemmelig, men Lincoln ville gerne anerkende, hvordan Gud stadigvæk velsignede dem, og samtidig udvise taknemmelighed overfor de mennesker, som tog sig af de sårede soldater.

Derfor valgte Lincoln, at den fjerde torsdag i november skulle bruges til at sige tak til Gud for hans mange velsignelser i livet. Sidenhen blev det også en officiel fridag i landet.

Siden den dag i 1863 er det noget, der fejres hvert år i USA.

 

Traditioner

 

Kalkunen

Mange amerikanere fejrer thanksgiving ved at spise kalkun. Ofte sammen med kartoffelmos med sovs og en ret som kaldes stuffing - en blanding af brødstykker, mælk, æg og krydderier, som oprindeligt blev tilberedt inde i kalkunen.

Der bliver spist 46 millioner kalkuner i USA til thanksgiving.

Hvert år benåder præsidenten en kalkun, som får lov til at leve - i hvert fald et år mere.

 

Græskartærte

Festmåltidet afsluttes mange steder med en græskartærte til dessert.

Den serveres med vanilleis eller flødeskum til.

 

Takke-runde

Inden man spiser sammen, er der mange steder tradition for, at man tage en runde omkring bordet og nævner en eller flere ting, man er taknemmelig for.

 

Nu’ det jul igen!

Thanksgiving markerer også for mange amerikanere overgangen til advents- og juletiden. Efter thanksgiving kommer juledekorationerne frem, og i radioen begynder man at kunne lytte til julemusik.

 

Black friday

Selvom black friday altid er dagen efter thanksgiving, så har dagen med gode tilbud i butikkerne ikke noget med thanksgiving at gøre.

Black friday markerer derimod det tidspunkt på året, hvor de fleste butikker begyndte at lave overskud og få sorte tal på bundlinjen - deraf navnet: Sort fredag.

Udskrevet fra: https://soendagsskoler.dk/udskriv/historisk-baggrund-og-traditioner - d. 06-06-2023 kl. 08:28 Må kun bruges af