LIDT OM LIVET I INDIEN

Andhra Evangelical Lutheran Church (AELC), som CSCM arbejder i som frivillig organisation er stiftet i 1927. Kirken virker i 6 distrikter (stifter). Kirken har 5000 sogne, 800.000 døbte medlemmer, 850 præster (2012). I starten af 2015 er tallene 2,5 mio. døbte og 1.000 præster. Kirken ledes af en synode, hvor der er en ledende biskop og en vicebiskop (som er vores kontaktperson i Indien dr. Benarji). I hvert stift (distrikt) er der en biskop og en vicebiskop. Præster forflyttes hvert femte år til nye områder. I kirken følges en 5-årig tekstrække for gudstjenesterne.

Der er tradition for, at børn er med til gudstjeneste.

Forkyndelse og diakoni
På et tidspunkt brændte der 10 hytter i landsbyen Gudipadu og folk mistede alt. Fra CSCM tog man ud i området og sørgede for, at folkene kunne bo i kirken indtil de kunne få en ny hytte.

Endvidere samlede CSCM tøj til disse mennesker og gav dem også ris.

CSCM tager også ud i områder, hvor de laveste kaster lever i stor fattigdom. Her er mangel på alt og børnene går ikke i skole. CSCM tager ud med ris til disse fattige mennesker,

I forbindelse med afholdelse af heldags børneprogram for søndagsskoler sørger man for, at børnene får noget at spise.

Børn i landområderne har ikke mange materielle goder
Hvis forældrene har penge så får barnet i julegave nyt tøj. Hvis der ikke er penge, så er der ingen gaver. Jeg spurgte en dreng, om jeg måtte se hans legetøj. Det eneste han havde var en snurretop.

Børnene i dette område elskede at hinke. Det var den mest populære leg.

I mange landsbyer er der ikke rindende vand i husene.
Der er en brønd, hvorfra man henter vand og går hen og vasker op.

Tøjvask sker ikke via vaskemaskine for det har man ikke. Derimod vaskes tøj i forbindelse med vandløb og tøjet bankes.

I nogle landsbyer skal man gå langt for at hente vand for der er ikke vand i selve landsbyen.

I landsbyen Gudipadu blev der i denne sommer mangel på vand. Vandet i brønden var tørret ind på grund af varmen (50 grader). I forbindelse med opførelse af Det Lutherske Børnehjem i landsbyen Gudipadu skulle der bores efter vand. Man borede meget dybt og det resulterede i, at man fandt en god vandåre. Som en naturlig ting sagde man til landsbyens beboere ”I må komme her og hente vand.” Så kommer alle landsbyens beboere og henter vand. Ved pumpen har man opsat en sten hvor er graveret: ”Levende vand for L.C.H doneret af IM Danmark.”

Familiesammenhold
Familien betyder rigtig meget og der er et familiesammenhold. Børnene lever ofte hjemme hos forældrene til de bliver gift. Ofte sover flere i samme rum og sengen bruges også til at sidde på, når man skal spise.

Manuelt arbejde
Der er ikke de hjælpemidler, som vi kender. Eks. mursten er håndarbejde ved hjælp af en form og så laves der 2 mursten ad gangen. De skal lægges ud i solen og tørre og senere skal de så brændes.

Chili høst sker ved håndarbejde og mange kvinder plukker Chili. Herefter skal de lægges ud til tørring i solen og sorteres inden de pakkes i sække og leveres til Chili central, hvorfra de eksporteres.

Pløjning af marker sker ved hjælp af en eller to okser.

Dages ret er ris
Inderne spiser ris til alle måltider. Nogle gange også med kylling.

Af respekt for hinduer spiser man ikke svinekød eller kalvekød.

Dyreliv
Nogle af de vilde dyr i delstaten Andra Pradesh:

 • Vildsvin
 • Tigre
 • Ulve
 • Slanger (bl.a. sort kobra – meget farlig slange)
 • Vilde hunde
 • Aber

Nogle af de andre dyr

 • Okser
 • Bøfler
 • Køer
 • Får og geder
 • Hunde