Gospel-kids

Er du til sang og musik, så er Gospel-kids måske lige noget for dig! Gospel-kids er en anderledes klubform i DFS

Gospel-kids giver børn mulighed for at udtrykke glæde gennem bevægelse og sang. Glæde for Gud, for Hans gaver og for hinanden.

Gospel-kids formål er at formidle evangeliet om Jesus Kristus for børn og juniorer, ved at være et sted, hvor glæden er i centrum og bliver udtrykt gennem bevægelse og sang. Det bygger på psykologiske og pædagogiske teorier som bl.a. at:

 • børn lærer bedst vha. HELE kroppen
 • børn lærer mest i en behagelig atmosfære
 • børn gerne vil bevæge sig til rytmer
 • børn er gode til at udtrykke følelser
 • børn er fantastiske til at udstråle glæde
 • børn er umiddelbare - også i deres tro på Gud.

Og så er det også vigtigt at huske på, at Gud har skabt os som hele mennesker med stemme, krop, sind og følelser og at vi må bruge det hele til at fortælle om Gud. Desuden er Gospel-kids et godt sted for børnene at opbygge venskaber og opleve tillid imellem hinanden og i forhold til lederne.

Hvad er Gospel-kids?

1. Baggrund og formål
2. Ledere og børn
3. Materialer
4. DFS og Gospel-kids
5. Økonomi
6. Missionsaspektet
7. Idéer og tips
8. Adresser

1. Baggrund og formål
Gospel-kids begyndte som Inger Lise Møllers idé i august 2003. Gospel-kids giver børn mulighed for at udtrykke glæde gennem bevægelse og sang. Glæde for Gud, for Hans gaver og for hinanden. Inger Lise Møller fik desværre ikke lov til at holde denne idé i gang særlig længe, da hun blev syg og senere gik bort. Hendes idé var god, derfor har vi taget den op igen. Desuden har børn og voksne brug for Gospel-kids.

Gospel-kids' formål er at være et sted, hvor glæden er i centrum og bliver udtrykt gennem bevægelse og sang. Det bygger på psykologiske og pædagogiske teorier om bl.a. at:

 • Børn lærer bedst vha. HELE kroppen
 • Børn lærer mest i en behagelig atmosfære
 • Børn gerne vil bevæge sig til rytmer
 • Børn er gode til at udtrykke følelser
 • Børn er fantastiske til at udstråle glæde
 • Børn er umiddelbare – også i deres tro på Gud

Og så er det også vigtigt at huske på, at Gud har skabt os som hele mennesker med stemme, krop, sind, følelser, og at vi må bruge det hele til at fortælle om Gud. Desuden er Gospel-kids et godt sted for børnene at opbygge venskaber og opleve tillid imellem hinanden og i forhold til lederne.

2. Ledere og børn
Man behøver bestemt ikke have en musikalsk uddannelse for at være leder i en Gospel-kids gruppe. Det vigtigste er, at man er positiv, udadvendt og godt kan lide børn og er god til at rose dem. Det er naturligvis en fordel, hvis man er lidt musikalsk og har en lille smule rytmisk sans, men mere skal der faktisk ikke til!
Det kan overraske nogen hvor meget tid, der skal bruges på at forberede øvegangene, og derfor kan det være en god idé at tænke over at få nogle hjælpere f.eks. til at styre musikken, når man øver, så lederen/lederne ikke også skal tænke på det. Hvis man vil servere saftevand og kage, er det også godt med hjælpere til det.

Gospel-kids er primært for børn i skolealderen, men det vil være forskelligt fra sted til sted, om der er overvægt af ældre eller yngre børn. Hvis der er stor aldersspredning i en gruppe kan det være en fordel af og til at dele gruppen, så alle børnene kan få udfordringer, der passer til deres alder, både sang- og bevægelsesmæssigt.

3. Materialer
Der er ansat to i Indre Mission til at samle trådene omkring Gospel Kids-grupperne i Danmark. Den ene er Kirsten Bladt fra Musiksekretariatet/Nodebanken, og den anden er Thilde Kofod, som er dramakonsulent. Disse vil stå til rådighed og vil gerne hjælpe med opstart af en Gospel-kids-gruppe i form af materialer, ideer osv. Dem kan du også kontakte, hvis du bare gerne vil vide lidt mere, men ikke er sikker på, om du vil starte en gruppe.

Der er udkommet en startpakke, som indeholder meget af det, du har brug for, hvis du vil opstarte en Gospel-kids gruppe: CD, Singback CD, DVD med bevægelser til sangene, 2 nodehæfter, tekstark, særlige velkomsttilbud m.m. Startpakken kan købes gennem Musiksekretariatet. Derudover findes der andre singback CD’er, som kan købes gennem musiksekretariatet, for eksempel ”Rundt om mig”, ”Børnekirke – Tro” m.fl.

Der er blevet udarbejdet en hjemmeside for Gospel-kids,www.gospel-kids.dk, og vi håber, at det vil blive muligt, at de lokale Gospel-kids grupper kan få deres egen 'underhjemmeside' ind under den landsdækkende. Det vil der blive informeret om løbende.

4. DFS og Gospel-kids
Gospel-kids hører organisatorisk under DFS, Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler. Her tilbyder vi, at gruppen kan blive medlem og få en gratis startpakke. Pakken indeholder forskellige sangbøger og materialer med hjælp til forkyndelsen.
Alt omkring det administrative arbejde i grupperne er forklaret på en simpel/overskuelig måde i foreningshåndbogen. Desuden kan man få hjælp til at udarbejde gruppens vedtægter. Når gruppen skal tilsluttes DFS, skal I også bruge vores tilslutningsskema.
For yderligere spørgsmål, oplysninger eller tvivl kontakt kontorsekretær Jonna Mølgaard Hansen i boksen til højre.

5. Økonomi
Det er desværre meget vanskeligt at starte en Gospel-kids gruppe uden nogen som helst kapital. Man skal bruge noget at spille musik på, f.eks. en boom blaster, og så er der jo udgifter til nodehæfter, singback CD’er m.m. Heldigvis er der også mange forskellige muligheder for at få penge. Først og fremmest kan I samle ind hos de lokale IM’ere og samtidig være med til at skabe interesse for projektet og forbedere for Gospel-kids gruppen. Desuden har kommuner ofte en hel del puljer til nye initiativer til gavn for børn og unge. Det er generelt nemmere at hente tilskud hjem, hvis man organiserer sig som en forening under DFS (læs også punktet ”DFS og Gospel-kids”). Der findes også en række andre fonde, man kan søge f.eks. Rotary, Lions og Y’s men. Og endelig kan der hentes noget ind via børnenes kontingent samt gennem honorar og kørselspenge, når man er ude at optræde.
De ansatte vil gerne hjælpe med at finde muligheder for at søge, men en personlig henvendelse på et kommunekontor viser sig oftest at være mest frugtbart.

6. Missionsaspektet
Overalt hvor Gospel-kids grupper er startet op, har det vist sig at være en stor succes og en nem måde at komme i kontakt med mennesker, der normalt ikke kommer i missionshuset. Derfor er det også meget vigtigt at være klar over den udfordring, der ligger i det, når man vil starte en Gospel-kids gruppe.

Oftest vil børnene fra missionshuset hive deres kammerater med til Gospel-kids, og de vil tage deres forældre med, når de skal optræde. Derfor, når en Gospel-kids-gruppe skal medvirke til et møde, er det en god idé at informere taleren og andre, som skal sige noget, for at undgå indforståetheden, der vil få de nye til at føle sig udenfor. Det er selvfølgelig vigtigt, at der også er nogle, som vil 'tage sig af' forældrene og hilse på dem, så de føler sig velkomne og kunne få lyst til at komme en anden gang.
Nogle steder har det også været en succes med ”forældre-kaffe”, hvor forældrene til børnene kan sidde i et andet lokale og drikke kaffe og snakke, mens børnene øver. Det giver en god og naturlig indgangsvinkel, samt en afslappet atmosfære.

Hvert sted vil der være forskellige udfordringer, men tag imod det som en gave fra Gud, og vær sikker på at Han, mere end nogen anden, ønsker at det skal gå godt, og at mennesker må blive mødt med Hans kærlighed!

7. Idéer og tips
Hver eneste Gospel-kids-gruppe er unik, og derfor vil man forskellige steder have forskellige tiltag. Her er samlet nogle ideer, som er prøvet af andre steder. Brug det, der passer til jer og lad resten være!

Ugens linie
Hver uge får børnene en linie fra en af sangene for til næste uge. Når en ny linie introduceres fortæller en leder om, hvad linien betyder. På den måde kan man fortælle om Gud på en måde børnene kan forstå, og uden at det behøver kræve de helt store armbevægelser for lederne.

De store børn
De store børn vil ofte gerne have ansvar, og det kan være en god idé at få dem til at hjælpe med f.eks. at lave bevægelser til nogle af sangene, eller give dem vers fra Bibelen som de skal læse op mellem sangene, når gruppen optræder.

Afslutning
Hver gang slutter man af med at stå i en rundkreds og snakke om, hvordan øvegangen er gået, man beder sammen og slutter af med at synge: ”Gennem al Guds folk”.

Ro
I stedet for at skælde ud til at man er blå og gul i hovedet for at få ro, kan man lave en aftale med børnene om at et bestemt signal, f.eks. at række en hånd i vejret, betyder, at de skal være stille.

Forældrekaffe
Mens børnene er til Gospel-kids, kan man servere kaffe for forældrene i et tilstødende lokale. Der kan forældrene slappe af og snakke med hinanden. Dette kan også bruges som springbræt til at invitere nye med til møder.

8. Adresser og kontakt
Kontakt os og få inspiration til Gospel-kids.  

LUK VINDUET Udskriv

Besøg hjemmesiden

Kontaktperson

Berit SkødtKonsulent i DFS
Direkte:4091 8376Email:berit@soendagsskoler.dk