Aftenbøn med børn

Hvorfor er det vigtig at bede aftenbøn med sine børn?

Husker du, da Josefine fra TV2's julekalender "Jesus & Josefine" lærte danskerne at bede aftenbøn? Hendes første bønner begyndte med: "Kære Gud, eller hvem der er derude" og ændrede sig til: "Kære Gud i Himlen". Igennem bønnen og kendskabet til Jesus lærte Josefine Gud bedre at kende og at stole på ham. Hun havde brug for en højere magt, der kunne lytte og hjælpe. En magt, som gjorde hende tryg og gav alle hendes tankerække en "parkeringsplads". Har du og dine børn oplevet det?

Hvis du ikke er en af dem, der har den slags oplevelser med i din livsrygsæk, men alligevel ønsker at give dine børn disse stjernestunder med i livet, så lad dig inspirere af julekalenderen, hvor det blev praktiseret.

Skal dit barn have indblik i den kristne kultur og grundlaget for danskernes værdisæt? Så må dit barn vide, hvem Bibelens Gud er, hvor han bor, og hvad han vil mennesker? Barnet må have viden, så det senere selv kan vælge fra og til. Hvad skal det vælge ud fra, hvis ikke du som forældre forpligter dig på at oplyse om kristendommen til dit barn.

Børn elsker faste ritualer. Det gør dem trygge. Hvorfor ikke lave et fast aftenritual i dit hjem? Et ritual hvori aftenbøn til Gud også indgår, som det gjorde i Josefines hjem! Sig dagen 'godnat' med en snak om og til Gud. Benyt bønnen - den gave som alle mennesker har fået. Dialogens gave med Gud.

Aftenbøn og Fadervor på sengekanten er en oplagt mulighed - også i jeres lille familie. Griber du udfordringen?

Hvordan komme i gang?
Samværet, hvor mor eller far sad på sengekanten og snakkede om dagens oplevelser, før de sang og sagde godnat, husker du måske selv som noget godt og trygt. Hvis du kender til det fra din egen barndom har du måske overvejet, hvordan du selv skulle tackle aftensamværet med dine egne børn.
Hvad var det mine forældre gjorde? Hvad var godt og hvad var skidt? Og hvordan vil jeg selv gøre det?

Børn stiller spørgsmål og tænker dybe tanker om mor og far, døden, krigen, Gud, legekammeraterne, bedstemor osv. Tanker og spørgsmål om stort og småt melder sig i stilheden, når det er 'putte-tid'. Dette kræver en snak og et svar. Får de lidt tid med dig, er det god 'sovemedicin'. Og samværet før sengetid lægger i sig selv op til tillid og fortrolighed med en voksen.

Du kan opbygge "ritualet" på forskellige måder.
Et forslag kunne være (5 punkter):


1. En snak om stort og småt

- om dagens oplevelser på godt og ondt.


2. Syng en aftensang

- som dit barn kender.


3. Syng en aftensang om Gud

- fx aftensange på en kendt melodi..

Mel: Jeg ved en lærkerede

1. Nu er det tid at sove, jeg går til drømmeland.
Tak Gud, fordi jeg lever, og tak for det jeg kan.
2. Tak Gud, for min familie og venner, hvor de er.
Send du din engel til dem at passe på dem dér.

3. Lad også englen sidde og passe på mig her.
Så kan jeg sove roligt - jeg ved, at du er nær!

Inger Merethe Tuxen 2002

Vi anbefaler sangbogen "Syng med".
Læs mere om den i boksen til højre.


4. Læs eller fortæl en beretning fra Bibelen.

En ide kunne være at gå på biblioteket og låne børnebøger om Jesus. De findes til alle aldre. Husk, det er altid godt med gode billeder, når dit barn skal høre en historie. Børnebibler findes i alle prislag, og måske har du selv en på hylden… eller måske skulle I købe jer en.

Vi anbefaler "Børnenes Bibelbog".
Læs mere om den i boksen til højre.


5. En kort bøn og Fadervor

- faste bønner som fx:

Kære Gud
Du som har os alle kær,
tak de ved, jeg ligger her.
Hold du mig i dine hænder,
uanset hvor jeg mig vender.
Tak, at du i nat vil være,
nær hos mig og mine kære!
Amen
Tak kære Gud
- fordi du har været sammen med mig i dag
- fordi du vil være hos mig i morgen
- pas du på alle dem jeg kender
- og dem jeg ikke kender
- tak fordi du elsker alle mennesker
- tak fordi du vil passe på os - altid!
Amen

Eller frie bønner, der udspringer af en snak med dit barn, med fx følgende spørgsmål: Fortæl mig, hvad det bedste var i dag, hvad var det værste, hvad har du brug for osv. Efter samtalen kan I sammen sige det, I har snakket om, til Gud.

Vi anbefaler "Kære Gud ... hør lige her" til inspiration.
Læs mere i boksen til højre.

Bed fadervor:
Vor Fader, du som er i himlene!
Helliget blive dit navn,
komme dit rige.
Ske din vilje, som i himlen
således også på jorden;
Giv os i dag vort daglige brød,
og forlad os vor skyld,
som også vi forlader vores skyldnere,
og led os ikke ind i fristelse,
men fri os fra det onde.
For dit er Riget
og magten
og æren i evighed!
Amen


Tænk kreativt!
1. Mal et Fadervor-billede. Print "Fadervor" ud med dobbelt bogstaver på et stykke papir. Lad dit barn male bogstaverne og hæng det derefter op på værelset. Brug den som aftenbøn.

2. Tegn eller skriv en bøn til Gud. Lad dit barn få et stykke papir og inspirer det til at tegne eller skrive en bøn til Gud. Måske kunne dit barn få en god oplevelse af at se, hvad du som forældre tegnede eller skrev til Gud.

Tænk selv videre…

Fortrolig samtale
Du er velkommen til at kontakte os, og få en fortrolig samtale med en anden voksen om, hvilke udfordringer og besværligheder du oplever, når du vil lære dit barn at bede. Ønskes yderligere oplysninger eller materialer for at praktisere aftenbøn sammen med et barn, er du også meget velkommen.

Tag Gud på ordet
I Bibelen i Jeremias Bog kapitel 29 vers 11-13 står der: "Jeg ved, hvilke planer jeg har lagt for jer, siger Herren, planer om lykke, ikke om ulykke, om at give jer en fremtid og et håb. Råber I til mig, og går I hen og beder til mig, vil jeg høre jer. Søger I mig, skal I finde mig."

Tør du se, om Gud holder ord?

Kontaktperson

Lissen Margård Bendix JensenKonsulent i DFS (materialer)
Direkte:5056 8304Email:lissen@soendagsskoler.dk

Syng med

Sangbogen indeholder omkring 250 sange. Der er tilføjet fagter til enkelte sange og den indeholder et ekstra register med temaer til specielle situationer, fadervor, trosbekendelsen, De 10 bud osv.

Pris:
149,95 kr.

Fås i forskellige udgaver

Læs mere her

Børnenes Bibelbog

Den er nu trykt i næsten 150.000 eksemplarer i Danmark. Oversat af Georg S. Geil. Ny revideret udgave.

 

Pris: 149,95 kr.

Køb bogen på lohse.dk

Kære Gud ... hør lige her

»Kære Gud ... hør lige her« er en børnebog med bønner fyldt med søde tegninger. Bønnerne inspirerer børnene til at se, hvor meget vi kan takke for og bede Gud om.

 

Pris: 129,95 kr.

Læs mere her