Børn og deres tro

Mor, hvem har lavet vinden? Hvor kommer lillebror egentlig fra? Far, hvad nu med den fugl, der ligger i haven og er død?

Børn stiller mange og ofte meget store spørgsmål om de større sammenhænge i tilværelsen. Ja, faktisk tænker de langt dybere over livets store spørgsmål, end vi går og tror. Vigtige livsspørgsmål som, hvor vi kommer fra, hvem Gud er og andet i den kategori, kan ikke blot ligge og flyde, som legoklodserne på børneværelset. Der skal være orden i tingene, og børnene kræver deres svar.

Men det er ikke helt ligegyldigt, hvad vi svarer børnene, og hvordan vi tackler børn videbegærlighed, når det handler om deres forhold til Gud, tro, livets begyndelse og afslutning. Det er fejlagtigt at tro, at det med Gud er alt for stort og uoverskueligt for et barn, og at de bare vil få det helt galt i halsen. Men der tager vi fejl. Børn vil gerne vide, hvem Gud er, og hvor alting kommer fra, forklarer Ellen Hessellund Mikkelsen, som har sin erfaring gennem mange års arbejde med børn. I sin tid skrev hun speciale på teologistudiet om børn og deres religiøsitet. Siden har hun arbejdet som konsulent i Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler og som lærer i Århus.

Forældres ansvar

Ifølge Ellen Hessellund Mikkelsen kan børn sagtens have et afhængigheds- og kærlighedsforhold til Gud, men uden at kunne forklare det. ”Tro er blandt andet noget, der er inde i os, og som er usynligt for andre. Og børns tro er mindst ligeså ægte og værdifuld som vi voksnes, De har jo ikke den voksnes fornuft og skepsis til at forstyrre. Barnet er mere tillidsfuldt og åbent. Derfor er det også vigtigt, at børnene har fået præsenteret Gud som en levende virkelighed, der har noget med deres hverdag at gøre,” siger Ellen Hessellund Mikkelsen.

Og de mest kompetente til at præsentere dem for kristendommens mysterium er forældrene. Det, mor og far forklarer, vil børnene til hver en tid spejle sig i . Derfor kan mår og far ikke blit spise dem af med en sludder for en sladder. ”Når børnene stiller de mange svære spørgsmål, er det vigtigt, at vi ikke er bange for det, selv om vi føler os på gyngende grund. Vi skal ikke være blege for at indrømme, at vi også selv synes, det er svært. Jeg ved det ikke, men måske kan vi prøve at finde ud af det sammen. Det er bedre at sige sådan end at feje spørgsmålet af bordet eller sige noget, som vi godt ved, ikke er sandt. Hvis ikke man kan svare, kunne man måske prøve at læse i børnebibelen sammen og der finde nogle svar. Barnet vil jo have svar, og hvis ikke det får det, finder barnet sit svar i fantasien, for barnet kan ikke klare det støre åbne hul. Men det mindste vi kan gøre er at forsøge at finde svarene og ikke opgive på forhånd. Vi skal tage deres spørgsmål alvorligt.

Gud og Pippi

For børn i 3-4 års alderen rangerer Gud på linje med Pippi og andre eventyrfigurer. Hvis barnet blot hører om Gud på samme måde, som det hører om H.C. Andersens eventyrfigurer, så vil Gud også forblive på det stadie. Men hvis man ønsker for sit barn, at det skal kende til kristendommens Gud, som man måske også har døbt sit barn til at tilhøre, så må oplevelsen af Gud op på et andet plan. ”Blot at læse om Gud kan ikke stå alene. Det er vigtigt, at barnet oplever, at Gud også er én, man kan bede til, at han er en, der har omsorg for os og sørger for os. Hvis ikke man synes, man kan bede, kan man måske læse en bøn fra salmebogen eller bede fadervor med sit barn. Man kan også tage barnet med i kirke eller i børneklub. Det er i hvert fald nogle af måderne, hvor Gud bliver til noget mere end Pippi,” siger Ellen.

Betingelsesløs kærlighed

Men der er selvfølgelig meget andet end Pippi og andre eventyrfigurer, der er med til at farve barnets billede af Gud. Hvis vi som forældre giver dem oplevelsen af, at de kun er elsket, når de er dygtige, søde og rare og ellers opfylder vores krav, så vil det også forkvakle deres syn på Gud. De vil have svært ved at tro på, at Gud elsker dem betingelsesløst. Først når de bliver ældre, vil de se, at de netop har brug for Gud, fordi de ikke er perfekte, og det var deres forældre heller ikke. Ingen formår at elske så betingelsesløst som Gud.

Kontaktperson