10. April 2017

Break er et nyt frirum

Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler står sammen med Indre Missions Unge (IMU) bag det nye initiativ "Break", som lanceres på Årsmødet 9.-10 juni 2017.

Gennem en række indsatsområder vil vi udruste ledere til at møde juniorer og teenagere, der i dag bliver voksne i en tidligere og tidligere alder.

Baggrunden er, at man forsøger at dæmme op for et alarmerende resultat af en undersøgelse, der for halvandet år siden blev lavet blandt junior- og teenklubber. Undersøgelsen viste, at mange juniorer forsvinder ud af det kristne fællesskab, og de aldrig får begyndt i en teenklub.

- DFS har 100 juniorklubber, og vi har 30-35 teenklubber, så vi undrede os over, hvad der skete med juniorerne. Undersøgelsen viste, at der er mange, som smutter, og som vi ikke ser igen, fortæller Tonny Dall Sørensen, der er landsleder i IMU.

I undersøgelsen kom det frem, at der lokalt findes mange løsninger på, hvordan man laver klubber. I en del byer findes der både junior- og teenklubber, og nogle steder har man forsøgt at lette overgangen fra juniorklub til teenklub ved at lave klubber, der overlapper hinanden.

- Men i alt for mange af de byer, hvor der er en juniorklub, er der ikke et tilbud for teenagere. Mange af juniorerne bliver på den måde klubløse, forklarer han.

Tidligere voksne
Men der er også andre årsager, som der må tages højde for.

- Vi oplever, at tendensen i samfundet med, at børn bliver tidligere voksne, også ses på junior- og teenområdet. Indholdet i juniorklubben bliver lidt for barnligt for de ældste juniorer, siger Steen Møller Laursen, landsleder i DFS.

Tonny Dall Sørensen er enig.

- Vi oplever, at teenagerne bliver yngre og yngre. De kommer tidligere i puberteten. De har den samme musik- og tøjstil som IMU'erne. De får så mange informationer, som de må tage stilling til, at det medfører, at de også må forholde sig til den kristne tro tidligere end før, forklarer han.

Et frirum
- Derfor har vi lavet det nye koncept "Break", fordi vi ønsker at fastholde juniorerne i det kristne fællesskab, fortsætter Steen Møller Laursen, og IMU's landsleder uddyber:

- Vi ønsker, at Break skal være en paraply, som skal dække over junior-teenområdet. Vi laver forskellige indsatser for at udruste lederne til at møde de helt unge og på den måde opmuntre til, at flere klubber opstår.

Valget af navnet "Break" er ikke tilfældigt.

- Målgruppen er de 10-15-årige, og de er et sted, hvor de bryder med det kendte og forældrenes tro, og de skal til at finde deres eget ståsted. Samtidig hungrer de efter frirum og steder, hvor de kan få en pause fra alle de krav, de møder andre steder fra. Vi ønsker at være det frirum, hvor de møder Jesus og bliver set som dem, de er, siger Tonny Dall Sørensen.

Nyhedsarkiv

Se alle tidligere nyheder i nyhedsarkivet. 

gå til nyhedsarkivet