9. September 2014

Provokeret til nytænkning

To ting står klart i bevidstheden for 180 børne- og juniorledere oven på Inspirationskonferencen lørdag 6. september 2014: Søren Østergaards udfordrende foredrag og masser af inspirerende workshops.

Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler (DFS), Evangelisk Luthersk Netværk (ELN), Børne og UngdomsOase (BUO) havde inviteret til Inspirationskonference i gode rammer på Grejsdalens Efterskole i Vejle.

Provokerende og udfordrende
Formiddagen bød Søren Østergaard, ph.d. og leder af Center for Ungdomsstudier, velkommen med, hvad en juniorleder fra Aarhus betegnede som 'en opsang, der går lige til kødet. Virkeligheden ser ikke ud, som I tror. Hvis ting står stille, så dør de!'

En børneleder fra Holstebro er enig:
- Det var vildt godt med en anden tilgangsvinkel end os 'inden for kirken'. Det var provokerende, men en øjenåbner, fx at få at vide, at det ikke skal handle om Jesus det hele. Hvis klubben kun fortæller bibelhistorier, så falder børnene fra efterhånden. Vi skal som ledere turde dele liv og personlig tro med børnene og få en ærlig relation med dem.

Gode tips til klublederne
Søren Østergaard gav i det hele taget en mængde gode tips til klubledere. Fx bliver juniorklubben hurtigt en tertiær aktivitet, når man ikke mødes så jævnligt som i fodboldklubben. Aktiviteten med den laveste mødefrekvens har nemlig det største frafald. Derfor er det vigtigt at bygge ovenpå med sociale aktiviteter.

De fleste børn vil gerne snakke om dybere ting i livet, det er bare de færreste, der går hen til en klubleder og siger det. Søren Østergaard udfordrede de mange ledere og sagde, at problemet ikke er voksne, der ikke har svar på religiøse spørgsmål – men voksne, der ikke er nysgerrige og stiller spørgsmål.

Fem gode spørgsmål
Til sidst gav Søren Østergaard fem spørgsmål, som alle klubledere burde stille sig selv og børnene i klubben. Erfaringer viser, at klubberne derved effektivt kan forhindre frafald:

1) Hvad synes du er det sjoveste ved at gå i klub?
2) Hvad er det mindst sjove?
3) Hvad kunne gøre det endnu sjovere?
4) Hvad kunne få dig til at stoppe?
5) Hvad kunne du godt tænke dig at blive bedre til?

På den måde kan der skabes sammenhæng mellem kirkelighed og virkelighed – en vending, Søren Østergaard flere gange vendte tilbage til.

Nyt, innovativt koncept: Mulighedernes marked
Deltagerne skulle på Inspirationskonferencen vælge to workshops eller seminarer, som de gerne ville deltage i, ud af de knap 20, der blev udbudt.

- Normalt fungerer det sådan, at man på forhånd vælger sine workshops. Vi valgte at tænke nyt og lade workshop-holderne komme på banen på noget, vi kaldte 'Mulighedernes marked', fortæller Bent Molbech Pedersen, landsleder for Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler (DFS).

- På en god times tid kunne deltagerne gå rundt blandt alle standene – ligesom på et marked – og høre workshop-holderne præsentere deres oplæg. På den måde kunne man få smagsprøver på meget mere end de to ting, man så endelig valgte at gå til. Det var altså først på selve dagen, at man valgte, hvilke workshops, man gik til. Den idé blev vældig godt modtaget – og gav desuden mulighed for at netværke på tværs.

Populære workshops viser behovet
'Børns åndelighed', 'At rumme de urolige børn', Aktiviteter for drenge' og 'Børn og bøn – det personlige gudsmøde' var nogle af de populære workshops.

- Det giver os en god pejling for, hvad der er behov for ude i klubberne. Her har vi også et ansvar og en opgave som landsorganisation, vurderer Bent Molbech Pedersen.

- Alt i alt en vellykket dag, hvor tre kirkelige organisationer med aktier i næste generation har sat sig sammen og stablet en super konference sammen!

Dagen sluttede efter aftensmaden med appel ved Jón Poulsen, præst i Søhøjlandets Kirke, Gjern; sang med Haderslev Gospel-kids og morsomt trylle- og bugtalershow ved Lene Bøndergaard.

Nyhedsarkiv

Se alle tidligere nyheder i nyhedsarkivet. 

gå til nyhedsarkivet