På nedenstående video kan du se lidt af, hvad Godly Play er. Underviser på kurserne, sognepræst Erik Holmgaard, formidler "Den store familie" - historien om Abraham.

 

Plads til fortælling og eftertanke

Godly Play er en unik religionspædagogisk metode. Det er en enestående måde at fortælle bibelhistorie på, hvor der på en enkel og opmærksomhedsskabende måde gives rum for både fortællingen og for tilhørerens egen reaktion og eftertanke. Den kreative og anerkendende tilgang til kristen formidling er i højsædet, da tilhøreren ikke blot er modtager, men også deltager i den samtale, som Godly Play skaber rum for.

Godly Play inviterer tilhøreren til respektfuldt at træde ind i historien, hvor der skabes forbindelse til personlige erfaringer. Godly Play tager den legende tilgang til livet og undervisningen alvorligt, så det samtidig både er kreativt og sjovt – vigtigt og alvorligt!


Vi anbefaler Godly Play kurserne

- Et godt og meget inspirerende kursus. Jeg synes, at jeg fik meget brugbart med mig hjem. Denne måde at forkynde på for børn (og voksne!) skaber et helt særligt 'rum', hvor ro og egne refleksioner over bibelfortællingerne om noget får plads. Ja, for mig åbnede flere af de velkendte bibelske fortællinger sig på helt nye måder.
Maria Brink Hesel, sognepræst i Bjæverskov.

- Godly Play kurset gav mig nogle enkle redskaber til at fortælle bibelhistorie på en måde, så børnene gribes af historien og lever sig ind i den. Godly Play inviterer børnene til refleksion på en måde, som jeg ikke har set andre steder.
Johnny Tidemand, børne- og ungdomsmedarbejder i Lindehøj Kirke.

- Godly Play er det bedste værktøj, jeg endnu har haft i brug med konfirmander i de 18 år, jeg har været præst. Jeg har brugt det til mange forskellige målgrupper, lige fra 4-årige børn til plejehjemsgudstjeneste. Anvendelsesmulighederne er virkelig store. Jeg kan derfor kun anbefale, at man kommer afsted på kursus og får et indblik i dette koncept.
Brian Krüger Iversen, sognepræst i Gjellerup ved Herning.

Læs hele Brians anbefaling af Godly Play


Fortællingen er i centrum. I Silkeborg Kirke har de brugt Godly Play til at fortælle bibelhistorie til minikonfirmanderne

I 2010 introducerede Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler et nyt koncept, der kan formidle Bibelens fortællinger på en levende måde til børn. Konceptet hedder “Godly Play”.

Sognemedhjælper Dorte Madsen fra Silkeborg Kirke var én af deltagerne i det første kursus på Diakonhøjskolen i Århus, hvor der blev undervist i Godly Play.

“Jeg meldte mig til kurset uden at vide, hvad det var,” fortæller Dorte Madsen, der er 33 år. Som lærer har hun brugt fortællingen som en formidlingsform mange gange, og hun har også gode erfaringer med bibelfortælling fra hendes engagement i FDF og KFUM&K.

“Værdien af den bibelske fortælling er, at den indeholder forkyndelse, og der er en morale. Vi hører om, hvem Jesus var, hvorfor han gjorde, som han gjorde, og hvordan vi kan forholde os til det i dag,” siger Dorte Madsen.

Ingen øjenkontakt
Godly Play bjergtog sognemedhjælperen med det samme. “Normalt er det vigtigt at have kontakt med tilhørerne, når man fortæller bibelhistorie. Mens underviseren i Godly Play fortalte, havde hun kun blikket nede i de bevægelser, hun gjorde med figurerne. Jeg tænkte, at det ikke kan passe, at hun kan fortælle så godt uden at kigge op og uden at sige så meget,” fortæller Dorte Madsen.

“Det var fascinerende. Der var en ro over det, som man sjældent finder i hverdagen. Der var meget stilhed undervejs i fortællingen. Det gav en dybde, og der var tid til at falde ind i historien.”

“Det er ikke fortælleren, der er i centrum, men det er fortællingen,” understreger sognemedhjælperen der opdagede noget nyt i mødet med Godly Play. Hun bemærkede også en anden ting. “Da underviseren var færdig med bibelhistorien, løftede hun blikket, og det var tid til dialog med tilhørerne. Men samtalen skulle ikke munde ud i en bestemt pointe. Der var ikke nogen svar, der var rigtige eller forkerte,” forklarer Dorte Madsen. Hun lagde mærke til, at spørgsmålene i samtalen var med til at hæve fortællingen til et eftertænksomt niveau, som hun udtrykker det.

 

En fortælleklub
Nu er Godly Play en fast del af programmet, når Dorte Madsen underviser minikonfirmanderne, og når der er børnetræf i Silkeborg Kirke.

“Det tager tid at lære konceptet at kende og bruge det. Der findes manuskripter til de forskellige bibelske fortællinger, og det er vigtigt at gennemtænke og øve sig, så man kan fortælle det på en enkel måde,” siger Dorte Madsen.Hun har lige anskaffet sig en del af de materialer, som man bruger i Godly Play. For eksempel er der forskellige små figurer, og der er en ørkensæk, som man folder ud og bruger, når man fortæller de bibelske beretninger, der foregår i de omgivelser. Materialerne til lignelserne findes i små guldæsker. Sognemedhjælperen glæder sig til at komme i gang med at bruge Godly Play i en bredere sammenhæng.

“Jeg har flere planer. Jeg vil tilbyde skolerne i sognet, at jeg kommer ud i nogle klasser og præsenterer Godly Play. Flere har henvendt sig til kirken, om vi ikke har andre tilbud end kor. Derfor er det min plan, at jeg i løbet af foråret vil starte en fortælleklub ud fra kirken, der henvender sig fra tredje til sjette klasse, og hvor jeg vil bruge Godly Play,” slutter Dorte Madsen.

Kontaktperson

Berit SkødtKonsulent i DFS
Direkte:4091 8376Email:berit@soendagsskoler.dk

Godly Play 2017

Se Godly Play video

Facebook

Godly Play-kursist nr. 100

- En metode, der fortæller "ren" bibelhistorie uden at skulle bruge en helt masse omveje for at nå ind til kernen, fortæller kirke- og kulturmedarbejder Anne-Grethe fra Falster.

Læs artikel

soendagsskoler.dk bruger cookies. Mere information OK